linkedIn Intranet pro zaměstnavatele Databáze dobrých firemní praxí Kontaktenglish
Hlásíme se k naplňování principů genderové rovnosti, rovných příležitostí a managementu diverzity,
které tvoří důležitou roli v moderní HR politice nejen v prostředí vědy a výzkumu.
Martina Pokorná, Zástupkyně ředitele pro administrativu, CEITEC Masarykova Univerzita

Mediatel získal 2. místo v Soutěži o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi

8. 4. 2008 hvezdicka

Společnost byla oceněna za důraz na prosazování rozmanitosti a rovných příležitostí žen a mužů, což se odráží i na poměrně vyrovnaném podílu žen a mužů ve firmě i jejím vedení. Ženy tu zastávají mnoho řídích pozic. Mediatel usnadňuje svým zaměstnancům a zaměstnankyním slaďovat osobní a pracovní život – nabízí pružnou pracovní dobu, možnost práce z domova a částečné pracovní úvazky, což je možnost využívaná i rodiči na mateřské/rodičovské dovolené. Firma vytváří přátelskou atmosféru pro děti zaměstnaných rodičů, pořádá pro ně dětské dny a další programy.

Porota soutěže ocenila mentoringové programy na podporu mladých manažerů a manažerek i náborovou kampaň cílenou na ženy, kde se firma prezentovala jako zaměstnavatel podporující rovné příležitosti žen a mužů. Mediatel obecně působí jako přátelská a diverzitě otevřená firma, která vnímá rovné příležitosti jako jeden z klíčových aspektů svého fungování.

 „Při náboru se snažíme zaměřovat na ženy už tím, jak formulujeme inzerci. Místa ve střediscích telefonního prodeje jsme inzerovali přímo pro ženy jako pobídku k nezávislosti a k vlastním příjmům, ať na částečný nebo plný pracovní úvazek v naší firmě. Tuto kampaň jsme nazvali „vezměte osud do vlastních rukou“. Neustále se obracíme na vysoké školy se speciálním zaměřením na absolventky a všechny naše inzeráty s pracovními nabídkami zdůrazňují, že jsme zaměstnavatel, který poskytuje rovnou příležitost mužům i ženám. Některé naše nabídky stimulují přímo ženy, aby se o místo ucházely,“ říká Jana Rohelová, výkonná ředitelka pro lidské zdroje.

Firma má řadu zaměstnanců na částečný úvazek, což umožňuje otcům a matkám vylepšit rodinné finance, aniž by museli být v práci na úvazek plný. Pružná pracovní doba zase může pomoci v naléhavých rodinných situacích.

Mediatel realizuje školení v oblasti slaďování osobního a pracovního života a rovných příležitostí pro zaměstnané. „Snažíme se, aby byly tyto principy používány v praxi, počínaje našimi vedoucími pracovníky, od kterých očekáváme, že je budou dennodenně používat v kontaktu se svými podřízenými. Management podporuje různorodost v pracovních kolektivech a netoleruje chování, které je v rozporu s rovnými příležitostmi. Firma nevychází vstříc pouze rodinám, snaží se též o integraci různých národnostních a etnických skupin, s cílem vytvořit různorodé a tolerantní pracovní prostředí. V této souvislosti organizujeme workshopy, semináře a vydáváme informační brožury a publikace. V současnosti jsme například spustili program zaměřený na nábor zaměstnanců slovenské národnosti za účelem zajištění podpory zastoupení slovenského provozu v Praze,“ dodává Jana Rohelová.

Jany Rohelové jsme se na závěr zeptaly, zda rovné příležitosti přinesly společnosti nějaká pozitiva: „Díky rovným příležitostem panuje v naší společnosti velmi vstřícná atmosféra a důvěra zaměstnanců ve vstřícný přístup zaměstnavatele. To je pro nás největším přínosem a uspokojením zároveň. Častý je u nás rovněž návrat maminek z mateřské dovolené na zkrácený pracovní úvazek.“

 

Související linky:
Rozhovor s Kimberli J. Lewis, generální ředitelkou Mediatelu

Autor: Alexandra Jachanová Doleželová, Jitka Kolářová 

ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI

FEMINISMUS.CZ

ZPRAVODAJ ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI DO FIREM



eu

Soutěž je v letech 2020 až 2022 podpořena v rámci projektu č. CZ.03.1.51/0.0/0.0/17_081/0011557 „Na jedné lodi - podpora rovných příležitostí ve firmách“.

 
Obsah těchto stránek vyjadřuje postoj Gender Studies, o.p.s., a proto nemůže být v žádném případě považován za oficiální postoj Evropského společenství.

Projekt byl v letech 2006 až 2008 finančně podpořen Citi Foundation