linkedIn Intranet pro zaměstnavatele Databáze dobrých firemní praxí Kontaktenglish
Hlásíme se k naplňování principů genderové rovnosti, rovných příležitostí a managementu diverzity,
které tvoří důležitou roli v moderní HR politice nejen v prostředí vědy a výzkumu.
Martina Pokorná, Zástupkyně ředitele pro administrativu, CEITEC Masarykova Univerzita

Kdo a proč se stal letos firmou roku v rovných příležitostech?

8. 12. 2009 hvezdicka

V roce 2009 jsou v otázce rovných příležitostí žen a mužů a v podpoře slaďování pracovního a osobního života nejlepší Česká spořitelna, IBM ČR, Unicredit Bank ČR. V tomto pořadí se umístily na žebříčku ocenění Firma roku: Rovné příležitosti, kterou Gender Studies uděluje už šestým rokem. Speciální cenu za opatření na podporu slaďování pracovního a osobního života získala firma OLHO-Technik.

1. místo: Česká spořitelna

Česká spořitelna byla oceněna za systémový přístup k rovným příležitostem a slaďování práce a osobního života. V loňském roce získala Speciální cenu Gender Studies za dobrý start a letos již získala první místo, což odráží velmi intenzivní rozvoj v oblasti rovných příležitostí. ČS má nově ve svých firemních dokumentech Antidiskriminační klauzuli, která odmítá diskriminaci na základě pohlaví, věku, rodinného stavu, sexuální orientace, rasy a barvy pleti, náboženského vyznání atd. V rámci řešení stížností byl ve firmě zřízen institut interního ombudsmana, který nestranně řeší pracovní problémy zaměstnanců. Ve firmě od roku 2008 běží program Diversitas, jehož cílem je rozvoj opatření na podporu rovných příležitostí nejen žen a mužů, ale i věkových skupin a podobně. V rámci programu Diversitas se čtvrtletně zpracovávají celofiremní statistiky počtech žen a mužů ve firmě, na manažerských pozicích, na mateřské a rodičovské dovolené, dále návratnost rodičů po MD/RD, vývoj mezd, nebo počty žen a mužů – kandidátů na volné pozice. Co se týče slaďování práce a osobního života, nabízí ČS již ve Firmě roku standardní flexibilní formy práce jako pružnou pracovní dobu, částečné úvazky a práci z domova a jejich kombinace. Pro pracující rodiče je zřízen program ČÁP, který ukázkově ošetřuje odchod na MD/RD, samotný průběh i návrat zpět do práce. Rovné příležitosti a úspěšnost integrace rodičů po návratu do práce jsou také nově vtěleny do hodnocení výkonu manažerů. ČS také v tomto roce úspěšně absolvovala genderový audit Rovné příležitosti.

2. místo: IBM ČR

IBM ČR se na vítězných místech soutěže umísťuje pravidelně, protože podpora rovných příležitostí nejen žen a mužů tvoří jednu z hodnot firmy a prolíná se mnoha oblastmi působení firmy včetně marketingu. Firma provádí důkladný monitoring počtů žen a mužů v mnoha oblastech a na m,noha úrovních. Její snahou je zvýšit počet žen v IT, což se jí daří: od minulé účasti v roce 2007 stoupl počet žen v IBM jak celkově, tak i na vedoucích pozicích. V IBM existuje ženská síť kolem aktivity Women's Leadership Council, která funguje jako diskusní platforma žen o budování kariéry ve firmě, a speciální program pro talentované ženy, který zahrnuje individuální rozvojový program včetně mentoringu. Firma také ve spolupráci s VUT Brno realizuje letní školu pro dívky, což je interaktivní seminář, který má dívkám přiblížit obor IT a motivovat je k vstupu do něj. V oblasti slaďování profesního a soukromého života nabízí IBM flexibilní kancelář, tedy možnost pracovat z domova, a poskytuje k tomu počítačové vybavení. Částečné úvazky využívají hlavně rodiče vracející se po mateřské/rodičovské dovolené. Ti během MD/RD mohou dále využívat vybrané vzdělávací programy formou e-learningu, aby si udrželi své profesní znalosti. Pro děti zaměstnanců/kyň firma má letní programy a pobyty. Fungují tu komunikační kanály pro sdílení zkušeností rodičů a osob pečujících o další závislé osoby. Zaměstnanci také mohou využívat tréninky na téma slaďování a boje se stresem. Management jednou ročně prochází školením o diverzitě a inkluzi.

3. místo: Unicredit Bank ČR

Unicredit Bank se mezi vítězi objevuje poprvé. Součástí hodnot firmy je odmítnutí diskriminace a podpora diverzity. Firma také pravidelně provádí interní průzkumy, kde se sleduje i spokojenost s rovným zacházením uvnitř firmy. Firemní hodnoty vzešly z diskusí se zaměstnanci, a každoročně se znovu otvírá možnost aktualizace hodnot. Ve firmě funguje mezinárodní ženská síť, fórum U-WIN, která si klade za cíl podpořit profesní růst žen pomocí sdílení zkušeností, mentoringu, koučinku a dalších rozvojových aktivit. Při vzdělávacích a rozvojových programech se také klade velký důraz na vyrovnané počty žen a mužů, které jimi prochází. Unicredit má poměrně vyrovnaný počet žen a mužů ve firmě jak celkově, tak i ve vedoucích pozicích, což v bankovním sektoru není častý jev. Firma nabízí pružnou pracovní dobu, částečné úvazky a sdílení pracovního místa, práci z domova. Aktivně pracuje s rodiči na mateřské a rodičovské dovolené – udržuje s nimi kontakt a před návratem s nimi probírá formu jejich opětovného zapojení. Rodiče mohou využívat webové stránky s praktickými informacemi a také poměrně vysoký pravidelný finanční příspěvek na péči o děti v případě dřívějšího návratu do práce než po 3 letech. Mezi benefity byly na žádost rodičů zahrnuto například plavání pro rodiče s dětmi. Pro řešení stížností ve firmě funguje instituce ombudsmana, což je nezávislý poradce-mediátor.

Speciální cena Gender Studies za opatření na slaďování práce a rodiny: OLHO-Technik Czech

Firma OLHO Technik Czech byla oceněna jako pozitivní příklad slaďování práce a osobního života ve výrobním sektoru, kde je zavádění různých flexibilních forem práce a dalších work-life balance opatření obtížnější. OLHO technik má řadu zajímavých aktivit pro rodiče a děti. Odchod rodičů na mateřskou/rodičovskou dovolenou i návrat z ní je dobře ošetřen a je zajištěno udržení kontaktu. Rodiče také během MD/RD mohou ve firmě pracovat formou brigád. Děti zaměstnanců a zaměstnankyň mohou v létě chodit do prázdninové školičky, což je denní program pro děti během prázdnin v areálu firmy. Firma také nabízí finančně zvýhodněný letní dětský tábor. Zajímavá je také inovativní podpora místní mateřské školy, kdy firma školce dodává materiály na hraní a tvorbu různých výrobků. OLHO Technik má řadu aktivit pro podporu zdraví, například dny zdraví, ovocné dny, příspěvky na wellness, možnost odpočinout si a zacvičit v protahovacím koutku ve výrobě.

ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI

FEMINISMUS.CZ

ZPRAVODAJ ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI DO FIREM



eu

Soutěž je v letech 2020 až 2022 podpořena v rámci projektu č. CZ.03.1.51/0.0/0.0/17_081/0011557 „Na jedné lodi - podpora rovných příležitostí ve firmách“.

 
Obsah těchto stránek vyjadřuje postoj Gender Studies, o.p.s., a proto nemůže být v žádném případě považován za oficiální postoj Evropského společenství.

Projekt byl v letech 2006 až 2008 finančně podpořen Citi Foundation