linkedIn Intranet pro zaměstnavatele Databáze dobrých firemní praxí Kontaktenglish
Aktivně podporujeme naše zaměstnané v jejich kariérním růstu možností flexibilní pracovní doby,
či nabídkou částečných úvazků. Tím umožňujeme ženám i mužům vyvážené nastavení work life balance
a poskytujeme jim možnost flexibilnějšího návratu do práce, například po mateřské dovolené.
Jana Černínová, HR Partner, Kyndryl (původně IBM)

IBM opět mezi nejlepšími

7. 1. 2010 hvezdicka

Společnost IBM se tradičně objevuje mezi nejlepšími firmami s rovnými příležitostmi. IBM si je vědoma, že podniká v oboru, který je vnímán jako tradičně mužský a to se snaží změnit, v minulosti proto byla oceněna např. za projekt motivující dívky ke studiu IT oborů (Ženy do IT) nebo za náborovou kampaň, která jasně ukazuje, že nabízené pozice jsou otevřené i ženám. Letos byla společnost oceněna např. za rostoucí počet žen ve vedoucích funkcích a fungující ženskou síť, která využívá diskusní platformy k budování kariéry žen ve firmě.

IBM se v letošním roce umístila na druhém místě. Podpora rovných příležitostí nejen žen a mužů je jednou ze základních hodnot této společnosti a prolíná se mnoha sférami jejího působení včetně marketingu. Firma provádí důkladný monitoring počtu žen a mužů v mnoha oblastech a na různých úrovních. Její snahou je zvýšit počet žen v IT, což se jí daří: od minulé účasti v soutěží v roce 2007 stoupl počet žen v IBM jak celkově, tak i na vedoucích pozicích.

V IBM existuje diskusní platforma žen (Women Leadership Council) o tématech souvisejících s kariérou ve firmě, a speciální program pro talentované ženy, který zahrnuje individuální rozvojový plán včetně mentoringu.

Firma intenzivně spolupracuje s akademickými institucemi a například ve spolupráci s VUT Brno realizuje letní školu IT pro dívky. Jde o interaktivní seminář, který má dívkám ze základních a středních škol přiblížit obor IT a motivovat je k jeho studiu.

V oblasti slaďování profesního a soukromého života zaměstnanců a zaměstnankyň nabízí IBM flexibilní kancelář (tedy možnost pracovat z kanceláře, z domova nebo od zákazníka/zákaznice). Tento program může využívat každý zaměstnanec či zaměstnankyně IBM, pokud to náplň práce umožňuje a dohodne se na tom se svým nadřízeným či nadřízenou. Firma těmto zaměstnancům a zaměstnankyním poskytuje přenosné počítače a softwarové komunikační technologie, které IBM jako vedoucí společnost v oboru skupinové práce dodává na trh, a které umožňují řešení pracovních úkolů v rámci týmu bez ohledu na místo a čas.

Možnost využít práce na částečný úvazek vítají zejména rodiče vracející se po mateřské/rodičovské dovolené. Ti během MD/RD mohou dále využívat vybrané vzdělávací programy formou e-learningu, aby si udrželi a dále rozvíjeli své profesní znalosti. Pro děti zaměstnanců a zaměstnankyň nabízí firma letní programy a pobyty. Fungují tu komunikační kanály pro sdílení zkušeností rodičů a osob pečujících o další závislé osoby. Zaměstnanci a zaměstnankyně mají také k dispozici workshopy na téma slaďování osobního a pracovního života a boj se stresem. Management firmy jednou ročně prochází povinným školením o diverzitě.

Společnost IBM se zabývá rovnými příležitostmi žen a mužů opravdu dlouhodobě. Co pozitivního to firmě přináší? „V praxi jsme si potvrdili, že smíšené zastoupení žen a mužů v pracovních kolektivech umožňuje efektivnější řešení svěřených pracovních úkolů, diversifikuje pohled na věc a v neposlední řadě pozitivně přispívá k firemnímu klimatu a zdravému týmovému duchu,“ říká Vladimíra Pavelková, Communications Manager, IBM.

Autor: Alexandra Jachanová Doleželová, Jitka Kolářová, Gender Studies, o.p.s. 

Související odkazy:
Rovné příležitosti do firem

ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI

FEMINISMUS.CZ

ZPRAVODAJ ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI DO FIREM



eu

Soutěž je v letech 2020 až 2022 podpořena v rámci projektu č. CZ.03.1.51/0.0/0.0/17_081/0011557 „Na jedné lodi - podpora rovných příležitostí ve firmách“.

 
Obsah těchto stránek vyjadřuje postoj Gender Studies, o.p.s., a proto nemůže být v žádném případě považován za oficiální postoj Evropského společenství.

Projekt byl v letech 2006 až 2008 finančně podpořen Citi Foundation