linkedIn Intranet pro zaměstnavatele Databáze dobrých firemní praxí Kontaktenglish
Rovné podmínky pokládáme za nezbytnou součást naší kultury, která staví na zodpovědném
přístupu ve všem, co děláme a ke všem cílovým skupinám banky - klientům, zaměstnancům i společnosti,
v níž působíme. Věříme, že férové podmínky vůči zaměstnancům jsou podmínkou k dlouhodobému úspěchu.
Klára Gajdůšková, ředitelka úseku firemní komunikace, Česká spořitelna, a.s.

Flexibilní úvazky: krásné i nebezpečné

5. 10. 2008 hvezdicka

Termín flexibilní byl – zejména ve spojení s pracovním úvazkem – ještě nedávno nahlížen výhradně z pohledu zaměstnavatele. Tedy ve smyslu: pracuj v průměru více než osm hodin denně, buď připraven/a kdykoli zůstat v práci do noci, buď ochoten/a obětovat víkend, nikdy nevypínej telefon, na projekty se připravuj doma po večerech a vůbec si nos práci domů co nejvíc, dovolenou si příliš neplánuj, protože se může stát, že tě budeme potřebovat. Je tomu tak – bohužel – v mnoha případech i dnes…

…ale naštěstí se už tolik nestává, že by se touto flexibilitou a vytížeností (které ale jen těžko dávat do přímé souvislosti s efektivitou) chlubili sami zaměstnanci či zaměstnankyně. Netvrdím, že by jim to za to snad nestálo: obvykle totiž s těmito posty souvisely skvělé platy, bohaté benefity a slibná kariéra… ovšem pokud dříve nevyhořeli nebo se nezhroutili.

Pomineme-li výjimky, jejichž společným rysem je jednostranný požadavek zaměstnavatele na absolutní flexibilitu lidí, které zaměstnává, jsou flexibilní pracovní úvazky příležitostí lépe vybalancovat profesní a soukromý život. A zdaleka se nemusejí týkat pouze rodičů s malými dětmi, jak se nám dnes snaží mnozí namluvit. Mohou být přitažlivé pro kohokoli, kdo z různých důvodů nechce pracovat na celý úvazek v režimu od-do; má zájem o zcela odlišné aktivity ve dvou různých oborech a najde na trhu takovou nabídku; chce být částečně zaměstnán a mít jakousi jistotu, ale zároveň se chce věnovat studiu, kreativně se rozvíjet apod. Flexibilní úvazky nemusejí trvat jen po časově omezenou dobu. Pro starší lidi, kteří chtějí zůstat v kontaktu s oborem a zároveň mít více času na osobní život a koníčky, mohou být dobrým řešením, a to i v době, kdy se očekává, že odejdou do důchodu. Stejně tak jsou přitažlivou variantou pro ty, kdo nechtějí zvolit jen jednu oblast, která je profesně zajímá.

Podstatnou roli v tomto případě hraje nabídka zaměstnání. Ne vždy jsou totiž pozice s flexibilními nebo zkrácenými úvazky zaměstnavateli vnímány jako dlouhodobě zajímavé natolik, aby poskytovaly šanci dál profesně růst. Obvykle souvisejí s administrativními posty, prací v restauracích nebo naopak top manažerskými pozicemi, kde je ale tento typ úvazku nabídnut jako benefit s tím, že je buď na časově omezenou dobu nebo víceméně nepříliš využívaný. Na takový post se ale určitě nedostanete přímo, navíc jednoznačně není definovaný jako flexibilní úvazek. Z jedné pasti – absolutní flexibility ve prospěch zaměstnavatele – se dostáváme do druhé: flexibilně chceme pracovat, ale nabídka zaměstnání příliš neumožňuje rozvoj a růst.

A ještě jedno nebezpečí nelze nezmínit. Flexibilní úvazky – ať už kombinace dvou v různých oborech nebo jednoho se studiem či péčí o dítě – vyžadují velkou dávku sebedisciplíny. Jinak totiž mohou – zejména v případě dvou flexibilních úvazků – přerůst v práci od nevidím do nevidím. Ráno totiž budete vstávat jak kdy, obědy protáhnete na dvouhodinové, emaily budete odesílat hluboko v noci a zcela jistě pracovat o víkendu. Dodržíte sice všechny termíny, práci odvedete perfektně, ale soukromý život se smrskne na minimum. Jinou možností je, že jedno zaměstnání budete trochu odbývat na úkor náročnější práce, která by ale oficiálně a dle smlouvy měla týdně zabrat stejných 20 hodin. Jak na to? Dobrá rada nad zlato… Stanovte si – byť jen mentálně – pracovní dobu nebo počet hodin, který denně strávíte prací, a to ideálně v době, kdy pracují ostatní, s nimiž jste v kontaktu. Chovejte se, jako byste byli v kanceláři – čtením novin nebo surfováním netravte čas, kdy máte odvádět odborný výkon, analyzovat dokumenty, dělat rešerše a podobně. Schůzky si plánujte efektivně, aby na sebe navazovaly a vy zbytečně netrávili čas bloumáním ulicemi… Pracujete-li z domova, vymezte si čas na práci a soukromý život. Kolegy pravidelně informujte o výsledcích své práce: mohli by nabýt dojmu, že nic neděláte.

Ale abychom nezůstali jen u negativ. Alternativní pracovní úvazky mají i řadu kladů, které lze vyjmenovat poměrně snadno: individuální nastavení doby práce a odpočinku a snazší slaďování profese se soukromým životem (ať už jsou v něm děti, studium, péče o starší rodiče atp.). Díky flexibilním úvazkům se mnoha věcem naučíte (a nejen vy, ale i vaši kolegové a kolegyně na straně jedné a manažeři a manažerky na straně druhé) – zmiňme efektivnější komunikaci v týmu, jasně nastavené sdílení dat a informací, transparentně definované odpovědnosti uvnitř týmu a podoby motivace, a v neposlední řadě respekt k ostatním a jejich stylu práce.

Dokážeme-li využít výhody flexibilní práce ve svůj prospěch i prospěch zaměstnavatele (ať už jednoho nebo více) a negativ se vyvarovat, či je alespoň omezit na minimum, nemusí být zdaleka dočasnou volbou. A mohou se dokonce v mnoha typech zaměstnání stát normou: ať už půjde o částečný úvazek různého rozsahu, flexibilní úvazek, stlačený pracovní týden, práci z domova nebo v kombinaci s prací z kanceláře, sdílené pracovní místo atp.

Dovolte osobní zkušenost: krása kombinace dvou flexibilních úvazků spočívá v tom, že každý den je úplně jiný – od rána do pozdního odpoledne. Samozřejmě je to dáno do značné míry obsahem práce a lidmi, s nimiž pracuji a jsem v kontaktu, ale i tak si ji nemohu vynachválit. Byť mám proti oněm radám výše prohřešků nepočítaně…

ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI

FEMINISMUS.CZ

ZPRAVODAJ ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI DO FIREM



eu

Soutěž je v letech 2020 až 2022 podpořena v rámci projektu č. CZ.03.1.51/0.0/0.0/17_081/0011557 „Na jedné lodi - podpora rovných příležitostí ve firmách“.

 
Obsah těchto stránek vyjadřuje postoj Gender Studies, o.p.s., a proto nemůže být v žádném případě považován za oficiální postoj Evropského společenství.

Projekt byl v letech 2006 až 2008 finančně podpořen Citi Foundation