linkedIn Intranet pro zaměstnavatele Databáze dobrých firemní praxí Kontaktenglish
Podpora rodičů je naší dlouhodobou prioritou v oblasti diverzity. Cílem je snadnější a rychlejší návrat do práce
z rodičovské, kdy nevyřešená péče o dítě je často důvodem jeho oddalování. Existence školky má pozitivní
vliv na firemní kulturu, vysílá signál, jak je pro nás propojení zaměstnavatele s rodinou důležité.
Barbora Vachová, Leader Diverzity, ČSOB

Firmy v Rakousku podporují ženy ve vědě a výzkumu

9. 4. 2008 hvezdicka

Firmy v Rakousku podporují ženy ve vědě a výzkumu

Rostoucí zastoupení žen ve vědě může pomoci firmám, které se potýkají s nedostatkem lidských zdrojů. Vzhledem k tomu, že diverzita začíná být nutností i pro oblast výzkumu a vývoje, představují ženy zajímavý a dosud nevyužitý potenciál. V České republice zatím firmy ženy vědkyně příliš nepodporují, známý je pouze stipendijní program L'Oréal pro ženy ve vědě. Představme si několik příkladů, jak podporují ženy ve vědě a výzkumu firmy v Rakousku.   

Ženy ve vědě a výzkumu v Telekomu Austria 

Společnost Telekom Austria považuje za hlavní faktor záruky dlouhodobé ekonomické prosperity inovaci. Diverzita podle ní zvyšuje kreativitu a přináší inovativní nápady. Proto se Telekom Austria rozhodl zvýšit počet žen v oblasti výzkumu a vývoje pomocí programu A-Gender

Program A-Gender pokrývá  čtyři hlavní oblasti:

Struktura společnosti a její závazky

  • zahrnuje všechny zaměstnané
  • podněcuje diskuze uvnitř společnosti
  • „Gender Café“
  • „Ženské snídaně“

Rozvoj dovedností

  • praxe
  • výběr zaměstnanců a zaměstnankyň
  • školení a další vzdělávání

Zvyšování potenciálu

  • mentoring 

Komunikace a informovanost

  • firemní newsletter
  • veřejná informační politika
  • Den dívek

 

Den dívek – motivace pro dívky, aby vstupovaly do netradičních pozic

Rakouské firmy zaměřené na výzkum a vývoj, ale také např. technologie a informační a komunikační technologie, pořádají tzv. Dny dívek. V tento den je firma otevřená dívkám a představuje jim technický obor, v němž působí. Dívky tak mají možnost vyzkoušet si práci výzkumnice, provádět experimenty v laboratořích nebo programovat internetové stránky.

Ve Vídni tento den připadá na 26. dubna a vídeňská radnice jej bude pořádat již posedmé. Této iniciativy se mohou zúčastnit firmy sídlící ve Vídni a přivítat tak ve svých prostorách mladé dívky, potenciální zaměstnankyně. Den dívek je oblíbený i v Německu.  

FEMtech poskytuje granty firmám, které chtějí zvýšit počet žen ve vědě a technologiích   

FEMtech je společným programem Rakouské rady pro výzkum a technologický vývoj, Ministerstva školství, výzkumu a kultury a Ministerstva hospodářství a práce. Hlavním cílem je podpořit ženy v průmyslovém výzkumu, v jejich kariéře ve výzkumných institucích a ve firmách zaměřených na výzkum a vývoj. Jednou z aktivit je podpora firemních projektů, které zvyšují účast žen ve výzkumu a vývoji. 

Mezi podpořené projekty patří:

Fronius „Kinderland“ – Fronius, mezinárodní společnost zabývající se vývojem svařovacích zdrojů a techniky polovodičových měničů, získala podporu pro zavedení zařízení péče o děti ve své výzkumné pobočce. Firemní školka byla založena na základě průzkumu mezi zaměstnanci, resp. zaměstnankyněmi.

Mentoring pro mladé techničky - firma VA Tech Elin Transformatoren zabývající se přenosem a rozvodem elektrické energie chce zvýšit počet žen v manažerských a technických pozicích, převážně v oddělení výzkumu a vývoje. V podpořeném projektu poskytuje koučink a mentoring ženám v technických pozicích ve firmě a studentkám, které se zaměřují na výzkum ve svých magisterských pracích.

Rovné příležitosti a diverzita – Infern Technologies Austria AG chce vytvořit nejlepší podmínky pro ženy ve firmě, proto jim poskytuje podmínky pro sladění osobního a pracovního života, navýšení rodičovského příspěvku, flexibilní pracovní dobu, ženskou síť, mentoring pro techničky a workshop gender mainstreamingu pro top management firmy.  

Technické proškolení – společnost Technikon Forschungs- und Planungsgesellschaft mbH připravila program pro tři ženy v netechnických administrativních pozicích v jejich proškolení v managementu technických inovací. Program zvýší kvalifikaci těchto žen a pomůže jim v kariérním postupu.

Fotografie a zdroj informací: FEMtech

Autor: Alexandra Jachanová Doleželová 

ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI

FEMINISMUS.CZ

ZPRAVODAJ ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI DO FIREM



eu

Soutěž je v letech 2020 až 2022 podpořena v rámci projektu č. CZ.03.1.51/0.0/0.0/17_081/0011557 „Na jedné lodi - podpora rovných příležitostí ve firmách“.

 
Obsah těchto stránek vyjadřuje postoj Gender Studies, o.p.s., a proto nemůže být v žádném případě považován za oficiální postoj Evropského společenství.

Projekt byl v letech 2006 až 2008 finančně podpořen Citi Foundation