linkedIn Intranet pro zaměstnavatele Databáze dobrých firemní praxí Kontaktenglish
Rovnost chápeme jako klíčovou hodnotu – DNA naší společnosti.
V době pandemie jsme tomuto tématu věnovali ještě větší pozornost na všech úrovních,
a to se zohledněním individuálních detailů a potřeb.
Daniel Kolský, spolumajitel, mamacoffee

ČSA: Soutěž nás přiměla k realizaci dalších kroků na podporu rovných příležitostí

8. 4. 2008 hvezdicka

Rozvoj konceptu rovných příležitostí v ČSA je příkladem plodné spolupráce firmy a neziskového sektoru. Díky loňské účasti v Soutěži o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi a spolupráci s projektem O rovnosti s firmami, které Gender Studies realizuje, se Českým aeroliniím podařilo získat zvláštní cenu Gender Studies za výrazný pokrok v této oblasti. Klíčovou roli samozřejmě vždy hraje otevřený přístup a zájem firmy. „Účast v soutěži nám umožnila získat porovnání s ostatními firmami, což nás následně přimělo k realizaci dalších kroků,“ říká Veronika Klápová, ředitelka útvaru personální politiky v ČSA.

České aerolinie nabízejí širokou paletu možností slaďování osobního a profesního života, ačkoliv se pracovní režim letecké společnosti v mnohém liší například od režimu firmy s čistě kancelářskou prací. Provoz na mnohých místech musí být zajištěn nepřetržitě, létání na vzdálená místa zase vyžaduje několikadenní pracovní pohotovost. Přesto byli v ČSA ochotní hledat cestu, jak svým lidem umožnit sladit osobní a pracovní život (zkrácené úvazky, pružná pracovní doba, možnost volby místa pracoviště, poměrně ojedinělé je poskytování prodloužené dovolené pro matky či otce samoživitele).

Zcela nově zavedli v ČSA také program na podporu rodičů na mateřské a rodičovské dovolené (MD/RD). Jeho cílem je usnadnit odchod na MD/RD, komunikaci během tohoto období i návrat na pracoviště. Zaměstnankyně (zaměstnanci) odcházející na MD/RD například obdrží písemné informace o právech a povinnostech souvisejících s touto situací; během MD/RD mají také možnost se vzdělávat a udržet si kvalifikaci. Podle Veroniky Klápové si zaměstnaní tento program velmi pochvalují. Začátkem prosince firma otevřela v administrativním provozním centru dětský koutek, který slouží jako zázemí pro rodiče při vyřizování různých pracovních záležitostí.

V Českých aeroliniích se provádí průzkumy vnímání dodržování rovného zacházení a rovných šancí z hlediska pohlaví, jejichž výsledky jsou použity při navrhování nových opatření. Citlivost k genderovým otázkám je zanesena i do kolektivní smlouvy na následující tříleté období.

Další dobrou zprávou je, že v ČSA je čím dál více žen-pilotek: rozhovor s jednou z nich si můžete přečíst právě v tomto zpravodaji. Kariérní postup žen do manažerských pozic podporuje dlouhodobý vzdělávací program Leadership Academy. Ačkoliv není zaměřen výlučně na ženy, přesto právě ony dnes tvoří zhruba dvě třetiny všech přihlášených. To rozhodně svědčí o tom, že ženy mají o vedoucí pozice zájem a jsou ochotné na sobě pracovat.

Do budoucna se ve firmě připravují i další aktivity, které budou zaměřeny například na zaměstnané, kteří se ocitnou v obtížné životní situaci. Jak říká Veronika Klápová cílem je, aby České aerolinie byly firmou, kde lidé nepracují pouze pro peníze. Podpora rovných příležitostí je podle ní v první řadě věcí přístupu. Rozhodující je, zda je firma ochotná něco změnit, anebo ne. Existuje totiž spousta opatření, která stojí minimum finančních prostředků a může si je dovolit i střední či menší firma.

Autor: Jitka Kolářová 

ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI

FEMINISMUS.CZ

ZPRAVODAJ ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI DO FIREM



eu

Soutěž je v letech 2020 až 2022 podpořena v rámci projektu č. CZ.03.1.51/0.0/0.0/17_081/0011557 „Na jedné lodi - podpora rovných příležitostí ve firmách“.

 
Obsah těchto stránek vyjadřuje postoj Gender Studies, o.p.s., a proto nemůže být v žádném případě považován za oficiální postoj Evropského společenství.

Projekt byl v letech 2006 až 2008 finančně podpořen Citi Foundation