linkedIn Intranet pro zaměstnavatele Databáze dobrých firemní praxí Kontaktenglish
Podpora rodičů je naší dlouhodobou prioritou v oblasti diverzity. Cílem je snadnější a rychlejší návrat do práce
z rodičovské, kdy nevyřešená péče o dítě je často důvodem jeho oddalování. Existence školky má pozitivní
vliv na firemní kulturu, vysílá signál, jak je pro nás propojení zaměstnavatele s rodinou důležité.
Barbora Vachová, Leader Diverzity, ČSOB

Ukázkové programy na podporu slaďování a rovných příležitostí v České spořitelně: Česká spořitelna je Firmou roku 2009 v oblasti rovných příležitostí

7. 1. 2010 hvezdicka

Program ČÁP podporující slaďování pracovního a rodinného života, komplexní systém řešení stížnosti klientů, klientek i zaměstnanců a zaměstnankyň České spořitelny a program Diversitas: to vše ocenili členové a členky poroty soutěže Firma roku: Rovné příležitosti. Svou pozici Česká spořitelna potvrdila také získáním certifikátu Audit „Rovné příležitosti“, který realizuje Gender Studies. Ocenění si na listopadové konferenci „Praskliny ve skleněném stropě“ převzal generální ředitel Gernot Mittendorfer spolu s manažerkou Elke Meier.

V loňském roce získala Česká spořitelna „jen“ Speciální cenu Gender Studies za dobrý start a letos již obsadila první místo, což odráží velmi intenzivní rozvoj v oblasti rovných příležitostí. Aktivní přístup potvrdila Česká spořitelna i absolvováním auditu „Rovné příležitosti“, který odhalil řadu dobrých praxí a v jehož rámci auditorky Gender Studies předložily také několik doporučení pro rozvoj rovných příležitostí žen a mužů a slaďování rodinného a pracovního života ve společnosti. „Nastavení a rozvíjení rovných příležitostí ve firmě má tři důvody. Jednak rovné podmínky pokládáme za nezbytnou součást naší kultury, která staví na zodpovědném přístupu ve všem, co děláme a ke všem cílovým skupinám banky - klientům, zaměstnancům i společnosti, v níž působíme. Dále, věříme, že férové podmínky vůči zaměstnancům jsou podmínkou k dlouhodobému úspěchu na trhu (nejde přitom zdaleka jen o otázku rovných příležitostí v smyslu genderu, ale také ve smyslu věku, národnosti atp.). A konečně, chceme, aby se naši zaměstnanci cítili dobře," říká k programům rovných příležitostí a slaďování Klára Gajdůšková, ředitelka úseku firemní komunikace.

Jen velmi málo zaměstnavatelů se v České republice zabývá řešením stížností zaměstnanců a zaměstnankyň a řešením sporů týkajících se diskriminace. Česká spořitelna je však jednou z nich. Součástí firemních dokumentů je od ledna 2009 Antidiskriminační klauzule, která odmítá diskriminaci na základě pohlaví, věku, rodinného stavu, sexuální orientace, rasy a barvy pleti, náboženského vyznání atd. Může se zdát, že jde o pouhou formalitu, ale zkušenosti z praxe ukazují, že podobné dokumenty – které doprovází další konkrétní opatření – jasně vymezují chování a jednání, které je přijatelné v rámci profesních vztahů na pracovišti a při plnění pracovních povinností. V rámci řešení stížností byl ve firmě už v roce 2004 zřízen institut interního ombudsmana, který nestranně řeší pracovní problémy zaměstnanců a zaměstnankyň a navrhuje způsoby jejich řešení.

Stabilní součástí programů na podporu rodinného a pracovního života jsou flexibilní formy práce. Jde o taková opatření jako pružná pracovní doba, částečné úvazky, práce z domova a jejich kombinace. Pro pracující rodiče je zřízen program ČÁP, který ukázkově ošetřuje odchod na mateřskou a rodičovskou dovolenou, samotný průběh i návrat zpět do práce. Rovné příležitosti a úspěšnost integrace rodičů po návratu do práce jsou také nově začleněny do hodnocení výkonu manažerů a manažerek. Firma letos spustila také antistresový program.

Od roku 2008 funguje v České spořitelně program Diversitas, jehož cílem je rozvoj opatření na podporu rovných příležitostí nejen žen a mužů, ale i věkových skupin a podobně. V jeho rámci se čtvrtletně zpracovávají celofiremní statistiky počtu žen a mužů ve firmě, na manažerských pozicích, na mateřské a rodičovské dovolené, dále návratnost rodičů po mateřské a rodičovské dovolené, vývoj mezd, nebo počty žen a mužů – kandidátů na volné pozice.

I když Českou spořitelnu celá řada úkolů teprve čeká – především pak zavádění jednotlivých programů do všech pracovišť po celé České republice – za pouhý rok urazila velký kus cesty a řadí se tak mezi nejlepší firmy s programy rovných příležitostí a slaďování v České republice.

Autor: Linda Sokačová, Jitka Kolářová, Gender Studies, o.p.s. 

Související odkazy:
Rovné příležitosti do firem

ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI

FEMINISMUS.CZ

ZPRAVODAJ ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI DO FIREM



eu

Soutěž je v letech 2020 až 2022 podpořena v rámci projektu č. CZ.03.1.51/0.0/0.0/17_081/0011557 „Na jedné lodi - podpora rovných příležitostí ve firmách“.

 
Obsah těchto stránek vyjadřuje postoj Gender Studies, o.p.s., a proto nemůže být v žádném případě považován za oficiální postoj Evropského společenství.

Projekt byl v letech 2006 až 2008 finančně podpořen Citi Foundation