linkedIn Intranet pro zaměstnavatele Databáze dobrých firemní praxí Kontaktenglish
Hlásíme se k naplňování principů genderové rovnosti, rovných příležitostí a managementu diverzity,
které tvoří důležitou roli v moderní HR politice nejen v prostředí vědy a výzkumu.
Martina Pokorná, Zástupkyně ředitele pro administrativu, CEITEC Masarykova Univerzita

T-Mobile je nejlepší díky komplexnímu přístupu ke slaďování

4. 2. 2009 hvezdicka

Společnost T-Mobile Česká republika o titul nejlepší firmy v rovných příležitostech letos usilovala poprvé, a hned získala první místo. Porota ocenila její velice širokou paletu nástrojů na slaďování pracovního a soukromého života, ale také spravedlivou platovou koncepci a vypracovaný plán pro případy šikany a sexuálního obtěžování. Pro vysoké hodnocení hovořilo i to, že firma nabízí celou řadu možností pro pracující rodiče. „Zcela jistě chceme pokračovat v nastavené podpoře rovných příležitostí žen a mužů,“ říká senior manažer řízení lidských zdrojů T-Mobilu Štěpán Marzini.

Protože slaďování práce a soukromého života zaměstnanců a zaměstnankyň bylo letos hlavním tématem soutěže, získaly ocenění ty firmy, které jsou v této oblasti opravdu hodně daleko. T-Mobile porotu překvapil velmi dlouhým seznamem flexibilních forem práce, na němž nechybí ani sdílení pracovního místa nebo práce z domova. Ve firmě jsou tyto typy práce skutečně realizovány, nejedná se jen o deklaraci možnosti. To se projevuje například tím, že společnost má velice konkrétně a prakticky ošetřeny podmínky, místo a čas práce z domova. Mezi nadstandardní formy flexibility patří i možnost přerušit výkon práce až na půl roku, a pak se opět vrátit na původní místo.

Zaměstnanecké benefity v T-Mobilu fungují v systému kafetérie, který dává zaměstnancům a zaměstnankyním možnost vybrat si dle svých individuálních potřeb. Benefity sahají od zdravotní péče, přes kurzy pro těhotné, příspěvky na zařízení péče o děti, až po příspěvky na péči o domácnost.

Rodičům jsou k dispozici přebalovaní stoly (zatím jen) v pražském sídle firmy. Firma si také letos nechala udělat průzkum potřeb rodičů, protože si uvědomila, že s odcházejícími rodiči ztrácí potenciál dobrých zaměstnankyň a zaměstnanců. Návrat rodičů do firmy po mateřské a rodičovské dovolené je tedy dobře ošetřený. S rodiči na MD/RD se udržuje kontakt, důležitou roli tu hraje i zdánlivě banální aktualizace jejich emailových adres. Firma rodičům zasílá pravidelné informace o dění ve firmě, rodiče se také během MD/RD mohou vzdělávat – mají přístup na intranetové e-learningové kurzy angličtiny a do firemní knihovny. Před návratem zpět na pracoviště mohou využít kurz na opětovné zapracování a je jim také nabídnuta možnost pracovat na zkrácený úvazek a využívat různé flexibilní formy práce.

Pro interní komunikaci T-Mobile využívá řadu kanálů, klíčové informace se tedy k zaměstnancům a zaměstnankyním bez problémů dostávají.

A naopak, společnost pravidelně provádí celofiremní zaměstnanecké průzkumy, aby dostala zpětnou vazbu. Sem patří i pravidelné průzkumy v rámci spravedlivé platové koncepce. Firma si vytváří tabulky, které určují výši mzdy pro danou pozici bez ohledu na pohlaví osoby, která pozici zastává.

Rovnost mužů a žen podporuje T-Mobile i tím, že jako jedna z mála firem má ve svém etickém kodexu začleněný postup v případě sexuálního obtěžování a šikany. „Je to klasický proces jak se chovat v případě, že daná situace nastane. Jak reagovat, koho kontaktovat apod.,“ vysvětluje Štěpán Marzini.

Opatření na podporu slaďování rozvíjel T-Mobile především v tomto roce v projektu Alternativa ve spolupráci Českou společností pro rozvoj lidských zdrojů. Jaké byly náklady, a jaké zisky? „Zkušenosti jsou doposud pozitivní. Zcela jistě nedošlo k poklesu efektivity práce, spíše naopak. Navíc určitě se nám podařilo ve spoustě případů pomoci sladit soukromý a pracovní život,“ pochvaluje si Marzini.

Související odkazy:
Rovné příležitosti do firem

ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI

FEMINISMUS.CZ

ZPRAVODAJ ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI DO FIREM



eu

Soutěž je v letech 2020 až 2022 podpořena v rámci projektu č. CZ.03.1.51/0.0/0.0/17_081/0011557 „Na jedné lodi - podpora rovných příležitostí ve firmách“.

 
Obsah těchto stránek vyjadřuje postoj Gender Studies, o.p.s., a proto nemůže být v žádném případě považován za oficiální postoj Evropského společenství.

Projekt byl v letech 2006 až 2008 finančně podpořen Citi Foundation