linkedIn Intranet pro zaměstnavatele Databáze dobrých firemní praxí Kontaktenglish
Podpora rodičů je naší dlouhodobou prioritou v oblasti diverzity. Cílem je snadnější a rychlejší návrat do práce
z rodičovské, kdy nevyřešená péče o dítě je často důvodem jeho oddalování. Existence školky má pozitivní
vliv na firemní kulturu, vysílá signál, jak je pro nás propojení zaměstnavatele s rodinou důležité.
Barbora Vachová, Leader Diverzity, ČSOB

Školka pro děti zaměstnanců a zaměstnankyň ve Fakultní Thomayerově nemocnici

25. 2. 2010 hvezdicka

Inspirativním příkladem, jak se může zaměstnavatel starat o potřeby pracujících rodičů, je mateřská školka při pražské Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) s poliklinikou. Dvě třídy pro děti zaměstnanců a zaměstnankyň nemocnice fungují v rámci komplexu mateřské a základní školy, která byla zřízena za účelem péče o hospitalizované děti. „Největším přínosem je stabilizace počtu zdravotních sester. Sestry, které odešly na mateřskou dovolenou, se k nám opět vrací do pracovního poměru díky možnosti školku využít,“ říká Martina Štanclová, tisková mluvčí nemocnice.

Mateřská škola tu má dlouholetou tradici, fungovala už i před listopadem 1989. V létě 2009 bylo zrekonstruováno první patro školky, čímž se její kapacita rozšířila z 30 na 44 dětí. Školku mohou využívat všichni zaměstnanci a zaměstnankyně, při naplnění kapacity mají přednost zdravotní sestry. Provoz školky je přizpůsoben pracovní době rodičů, začíná se už v 6 hodin ráno. „V současné době uvažujeme o prodloužení provozní doby až do 8 hodin večer. Zjišťujeme, jaký by byl o službu zájem,“ dodává Martina Štanclová. Docházku dětí je také možné po domluvě upravit tak, aby co nejvíc vyhovovala potřebám každé rodiny. Nemocnice také vychází vstříc i sestrám, které potřebují pohlídat dítě v noci, když mají službu. „Noční školku“ zajišťuje Pediatrická klinika FTN. Sestra, která má noční službu od 18 do 6 hodin ráno, může předat dítě do školky před službou v 17 hodin a ráno po službě si ho zase vyzvednout. O děti se stará pověřená sestra kliniky, která si s nimi hraje nebo třeba čte pohádky na dobrou noc.

Denní školka má bohatý výběr výchovně-vzdělávacích aktivit, kam patří i zpívání, tancování, hraní divadla a malování. Děti se mohou účastnit specializovaných výukových kroužků. Školka také využívá individuální výchovné plány pro děti s odkladem školní docházky. Pořádají se tu zábavné a kulturní akce, jichž se zúčastňují jak děti zdravé, tak i hospitalizované. Školka tak učí děti žít a tvořit společně, což podporuje společenskou integraci nemocných dětí.

Mateřská škola při FTN je výjimečná i v dalším aspektu: zřizuje ji Magistrát Hlavního města Prahy, který také finančně přispívá na provoz škol pro hospitalizované děti. Provoz školky pro děti zaměstnanců financuje nemocnice. Jde tedy o úspěšnou a inspirativní spolupráci obecní školky a zaměstnavatele, která je v současnosti velmi ojedinělá. Do budoucna by to však mohl být příklad funkčního modelu pro zřizování dalších firemních školek.

Webové stránky mateřské školky při FTN

Autor: Jitka Kolářová 

Související odkazy:
Rovné příležitosti do firem

ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI

FEMINISMUS.CZ

ZPRAVODAJ ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI DO FIREM



eu

Soutěž je v letech 2020 až 2022 podpořena v rámci projektu č. CZ.03.1.51/0.0/0.0/17_081/0011557 „Na jedné lodi - podpora rovných příležitostí ve firmách“.

 
Obsah těchto stránek vyjadřuje postoj Gender Studies, o.p.s., a proto nemůže být v žádném případě považován za oficiální postoj Evropského společenství.

Projekt byl v letech 2006 až 2008 finančně podpořen Citi Foundation