linkedIn Intranet pro zaměstnavatele Databáze dobrých firemní praxí Kontaktenglish
"Dlouhodobě udržitelné konkurenceschopnosti můžeme dosáhnout pouze s kvalitními
lidmi bez ohledu na jejich věk, pohlaví, etnický původ apod. – respektive právě
s využitím výhod, plynoucích z jejich různých zkušeností, znalostí, přístupů a zázemí."
Ivana Fischerová, ředitelka úseku rozvoje lidských zdrojů, Allianz pojišťovna

Microsoft a Citibank podporují sladění osobního a pracovního života

1. 12. 2006 hvezdicka 27. listopadu vyhlásila Gender Studies, o.p.s. výsledky Citigroup Soutěže o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi v ČR. První cenu získala AIR PRODUCTS spol. s.r.o., druhé místo si rozdělily Microsoft ČR a IBM ČR, na třetím místě se umístila Citibank, a.s. Letošní ročník soutěže byl zaměřen na sladění osobního/rodinného a pracovního života. Microsoft s.r.o. i Citibank a.s. umožňují svým zaměstnancům a zaměstnankyním flexibilní pracovní dobu, částečné úvazky, flexibilní pracovní místa, stlačený pracovní týden a posunutí pracovní doby.

Microsoft

Firma Microsoft s.r.o. se přihlásila do soutěže letos poprvé. Odborná porota ocenila programy work/life balance: možnost flexibilní pracovní doby, částečných úvazků, teleworkingu, flexibilního pracovního místa, stlačeného pracovního týdne a posunutí pracovní doby. Rodiče, v případě nemoci dítěte, mají možnost pracovat z domova. Zaměstnanci a zaměstnankyně mají přístup k interní webové stránce s work/life balance tipy a připravují se interní stránky s informacemi o školkách, jeslích a dalších aktivitách pro děti.

Firma Microsoft udržuje kontakt s rodiči na mateřské, resp. rodičovské dovolené. "Dbáme na to, aby rodiče, kteří odcházejí na mateřskou/rodičovskou dovolenou měli možnost vrátit se kdykoliv zpět do práce, aby nebyl snížen jejich pracovní status. S rodiči během jejich rodičovské dovolené udržujeme kontakt. Pokud mají zájem, umožňujeme jim pracovat z domova nebo na částečný úvazek. Snažíme se, aby naši zaměstnanci i v době rodičovské dovolené neztráceli kontakt se svými kolegy a pracovním prostředím. Mužům, pokud se rozhodnou odejít na rodičovskou dovolenou, vytváříme stejné podmínky jako ženám", řekla Gender Studies, o.p.s. Martina Šmidochová, personální ředitelka společnosti Microsoft.

Ve firmě působí Diversity Commitee, která podporuje zvyšování počtu žen, řeší otázky zaměstnávání osob s postižením, aj. Zaměstnanci a zaměstnankyně mají možnost věnovat tři pracovní dny charitativní činnosti.

Citibank

Zaměstnanci a zaměstnankyně Citibank a.s. mohou využívat různých režimů nadstandardní pracovní doby - flexibilní pracovní dobu, částečný úvazek, práci z domova, sdílené pracovní místo, stlačený pracovní týden apod. Rodičům je poskytován finanční příspěvek na hlídání dětí.
Firma pořádá letní programy a pobyty pro děti, pravidelně se koná firemní piknik pro rodinné příslušníky a příslušnice s programem pro děti.

Citibank aktivně vyhledává ženy s manažerským potenciálem, nabízí mentoring a coaching a rozvíjí manažerské dovednosti žen. V současnosti je v Citibank 46% žen v řídících pozicích.

"Citibank a.s. věnuje dlouhodobě značnou pozornost projektům, které jsou zaměřeny na rovnoprávné postavení všech našich zaměstnanců. V poslední době jsme zavedli řadu nových prvků, jako je flexibilní pracovní doba, možnost práce z domova, poskytování přehledných informací nastávajícím maminkám o jejich právech a povinnostech souvisejících s odchodem na mateřskou dovolenou a s návratem do zaměstnání, networking žen na rodičovské a mateřské dovolené, jejich zapojování do projektů v bance, účast na podnikových akcích a vydávání speciálního informačního bulletinu," vysvětlila Naďa Padevětová, HR Generalist, proč se firma přihlásila do soutěže.

Autor: Alexandra Jachanová Doleželová, Alice Rutková 

ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI

FEMINISMUS.CZ

ZPRAVODAJ ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI DO FIREM



eu

Soutěž je v letech 2020 až 2022 podpořena v rámci projektu č. CZ.03.1.51/0.0/0.0/17_081/0011557 „Na jedné lodi - podpora rovných příležitostí ve firmách“.

 
Obsah těchto stránek vyjadřuje postoj Gender Studies, o.p.s., a proto nemůže být v žádném případě považován za oficiální postoj Evropského společenství.

Projekt byl v letech 2006 až 2008 finančně podpořen Citi Foundation