linkedIn Intranet pro zaměstnavatele Databáze dobrých firemní praxí Kontaktenglish
"Účast v soutěži nám umožnila získat porovnání s ostatními firmami,
což nás následně přimělo k realizaci dalších kroků."
Veronika Klápová, ředitelka útvaru personální politiky, ČSA

Komerční banka se babyboomu nebojí

4. 2. 2009 hvezdicka

V oblasti rozvoje lidských zdrojů se Komerční banka v poslední době soustřeďuje na rodiče malých dětí. Není divu, v současné době má asi 10% pracujících na mateřské či rodičovské dovolené. Komerční banka si uvědomuje cenné znalosti a zkušenosti, se kterými zaměstnankyně (ale také tři zaměstnanci) odcházejí na rodičovskou dovolenou a snaží se s nimi udržet kontakt a podpořit je v návratu. Za to jim porota soutěže Firma roku: Rovné příležitosti 2008 udělila třetí místo.

Udržování kontaktu se zaměstnankyněmi (zaměstnanci) na mateřské/rodičovské dovolené

Komerční banka realizovala dotazníkové šetření mezi zaměstnankyněmi a zaměstnanci na rodičovské dovolené a na jeho základě byl sestaven akční plán pro udržení kontaktu v průběhu mateřské a rodičovské dovolené. Jednotlivé úseky Komerční banky (např. úsek Lidské zdroje, Distribuce, Právní oddělení) také pořádají schůzky se zaměstnankyněmi a zaměstnanci na mateřské/rodičovské dovolené, které mají za cíl zjišťovat jejich potřeby a informovat je o novinkách a možnostech spolupráce. Některé části plánu jsou realizovány již nyní, kompletně bude program spuštěn od ledna nového roku.

Před odchodem na mateřskou dovolenou se uskuteční rozhovor mezi manažerem/manažerkou a zaměstnankyní/zaměstnancem za účasti konzultantky (konzultanta) lidských zdrojů o možnostech spolupráce, plánovaném návratu, tréninkových potřebách atp. V průběhu MD/RD jsou zaměstnankyně (a zaměstnanci) zvány na sportovní a kulturní akce a dostávají také interní časopis. Na vybraných pozicích mohou rovněž pracovat na dohodu o pracovní činnosti nebo se vrátit na zkrácený úvazek. Zaměstnankyním (a zaměstnancům) jsou také k dispozici intranetové stránky se zajímavými články a radami z pracovněprávní oblasti, e-learnigové a jiné kurzy. Před návratem z mateřské/rodičovské dovolené kontaktuje znovu manažer/manažerka společně s konzultantkou (konzultantem) lidských zdrojů dotyčnou zaměstnankyni či zaměstnance a společně připraví reintegrační plán návratu (na jakou pozici nastoupí, na jaký úvazek, potřeby školení apod.).

Pro zaměstnankyně odcházející na mateřskou dovolenou je zajištěno rovné zacházení v procesu roční revize mezd a stanovení bonusů. Získávají také jeden den placeného volna v kalendářním čtvrtletí v době těhotenství.

Na rozvoji programů se podílí hlavně úsek Lidských zdrojů. „Zajímáme se o novinky v oblasti HR a podle podmínek KB vytváříme programy, které nejlépe vystihují potřeby našich zaměstnanců. I naši zaměstnanci se aktivně zapojují do navrhování a sdílení nápadů a nejlepších zkušeností mimo jiné i v rámci celoroční soutěže "Můj nápad", kam zasílají své nápady z různých oblastí (HR, obchod, marketing, apod.), které poté vyhodnocuje tým odborníků. Jsme velice otevření všem názorům, iniciátorem změn je tedy každý z nás“, říká Gabriela Trojanová, projektová manažerka úseku HR.

Alternativní pracovní úvazky

Komerční banka se snaží rozšiřovat možnosti alternativních úvazků pro co nejvyšší počet pozic. Zaměstnanci/zaměstnankyně mohou podle možností pracovat z domova, na zkrácený úvazek, využívat flexibilní pracovní dobu či sdílení pracovního místa. „Mnohá z témat, např. job-sharing (sdílení pracovního místa – pozn. red.), testujeme v našem týmu. Díky tomu můžeme předávat zkušenosti ostatním manažerům a manažerkám banky a pomáhat jim při zavádění alternativních forem pracovních úvazků na jejich pracovišti. Já mám třeba dvě asistentky. Jedna, která se po třech letech vrátila z mateřské dovolené pracuje v dopoledních hodinách a druhá, studentka vysoké školy, jí doplňuje odpoledne. Oběma nastavené schéma umožňuje sladit pracovní a rodičovské povinnosti,“ říká Soňa Schwarzová, vedoucí Náboru a kariérového rozvoje.

Banka se také snaží najít nejvhodnější řešení, jak pomoci rodičům se zajištěním péče o jejich děti v době, kdy jsou v práci. Rodičům poskytuje jednorázový finanční příspěvek, který je primárně určen na úhradu části nákladů spojených se zajištěním hlídání dítěte. Čím dříve se rodič vrátí zpět na hlavní pracovní poměr, tím vyšší finanční odměnu dostane. Jak se ukázalo v průzkumu, častou bariérou pro dřívější návrat z rodičovské dovolené je právě omezená možnost umístnění dítěte do zařízení péče o děti.

KB se nezaměřuje pouze na rodiče

Vedle rodičů na mateřské a rodičovské dovolené se KB zaměří také na další specifické skupiny zaměstnanců: starší zaměstnance a zaměstnankyně, absolventy a absolventky a studenty a studentky, hendikepované a dlouhodobě nemocné.

A jaké jsou výhledy do budoucna? „Naším dlouhodobým cílem je individuální přístup k řízení kariéry v Komerční bance. Nadále budeme rozvíjet program pro zaměstnance na mateřské/rodičovské dovolené a v příštím roce se také zaměříme na populaci "zasloužilých zaměstnanců" či hendikepovaných kolegů. Záměrem je poskytnout stejnou příležitost kariérového rozvoje i těm zaměstnancům, kteří jsou určitým způsobem znevýhodněni či mají ztížené kariérové podmínky. Jeden příklad za všechny - přerušení kariéry při nástupu na mateřskou/rodičovskou dovolenou je jednou z hlavních příčin zpomalení profesního růstu žen, proto se ze všech sil snažíme motivovat je k rychlejšímu návratu do zaměstnání,“ dodává Soňa Schwarzová.

Autor: Alexandra Jachanová Doleželová 

Související odkazy:
Rovné příležitosti do firem

ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI

FEMINISMUS.CZ

ZPRAVODAJ ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI DO FIREM



eu

Soutěž je v letech 2020 až 2022 podpořena v rámci projektu č. CZ.03.1.51/0.0/0.0/17_081/0011557 „Na jedné lodi - podpora rovných příležitostí ve firmách“.

 
Obsah těchto stránek vyjadřuje postoj Gender Studies, o.p.s., a proto nemůže být v žádném případě považován za oficiální postoj Evropského společenství.

Projekt byl v letech 2006 až 2008 finančně podpořen Citi Foundation