linkedIn Intranet pro zaměstnavatele Databáze dobrých firemní praxí Kontaktenglish
Lidé se totiž dnes nerozhodují o tom, zda do nějaké firmy nastoupí, jen podle výše platu a typu práce.
Velkou roli hraje i klima a celková firemní kultura. Věříme, že podpora diverzity může být
pro mnoho stávajících i budoucích zaměstnanců silným motivačním prvkem.
Klára Gajdušková, ředitelka odboru firemní komunikace, Česká spořitelna

Firmy, které v ČR podporují flexibilní pracovní úvazky

1. 10. 2008 hvezdicka

Stále více firem v České republice podporuje alternativní resp. flexibilní pracovní úvazky. Většinou je k tomu žene tlak zaměstnanců a zaměstnankyň, kteří tyto úvazky vyžadují a nepochybně také současný baby-boom. Společnost, která chce, aby se „její“ rodiče vraceli z rodičovské dovolené dříve než po třech letech, jim musí nabídnout flexibilní pracovní formy. Nejčastěji jsou rodiči na rodičovské dovolené žádány zkrácené úvazky, u kancelářských prací v kombinaci s prací z domova.

T-Mobile a Manpower jsou partnery projektu Alternativa

Některé společnosti nejen flexibilní úvazky nabízejí, ale rozhodly se podporovat i jejich rozvoj v projektu realizovaném Českou společností pro rozvoj lidských zdrojů. Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka společnosti Manpower Česká republika k nabídce flexibilních úvazků ve společnosti Manpower říká: „Manpower vychází svým zaměstnancům vstříc a nabízí několik typů flexibilních forem zaměstnávání podle toho, jak je to pro daného zaměstnance nejvhodnější. Nejrozšířenější jsou částečné nebo plné pracovní úvazky s flexibilní pracovní dobou. Během rodičovské dovolené, ale i v jiných případech, je využívána práce z domova, a to jak na celý týden nebo ve vybrané dny. Lidem, kteří se při zaměstnávání vzdělávají na vysoké škole nebo si dál doplňují vzdělání, nabízíme možnost studijního volna.“

T-Mobile nabízí zejména částečnou práci z domova, sdílení pracovního místa, přerušení výkonu práce, kratší pracovní dobu a posunutí začátku a konce pracovní doby. Možná je také kombinace těchto úvazků. Alternativní úvazky se stávají oblíbenými hlavně mezi ženami, které se vracejí z mateřské resp. rodičovské dovolené a snaží se sladit rodinný a pracovní život. „Přínos alternativních úvazků spatřuji především v tom, že umožňují zaměstnancům a zaměstnankyním sladit jejich osobní a pracovní život. Toto sladění obou stránek života je činí spokojenějšími a k firmě loajálnějšími. Jsou méně stresovaní a nemocní. Nezanedbatelnými výhodami, které vyplývají z alternativních úvazků pro zaměstnavatele, jsou transparentní pravidla a maximální využití potenciálu všech pracovních sil, stejně tak úspory na režijních nákladech či výdajích na provoz,“ vysvětluje Barbora Stejskalová, výkonná ředitelka úseku lidských zdrojů T-Mobile Czech Republic a.s., proč se firma alternativním úvazkům věnuje.

Práce z domova a flexibilní pracovní doba v Gender Studies

Jedním z nejdůležitějších pravidel organizace práce v Gender Studies je důraz na flexibilní pracovní dobu, včetně práce z domova, kterou si zaměstnankyně a externí odbornice určují samy podle svých potřeb. Účastní se pravidelných schůzek týmu a dohodnutých dílčích projektových setkání, konzultací, přednášek apod., ale nastavení začátku i konce pracovní doby, resp. dnů, kdy pracují z domova, je na jejich zvážení a schválení vedení organizace. Obvykle dny, kdy zaměstnankyně pracují z domova, využívají ke zpracování zpráv, obsahové práci, studiu potřebných dokumentů apod. Organizace také ve velké míře umožňuje práci na částečné úvazky.

Firma roku: Rovné příležitosti

Společnosti, které získaly ocenění Firma roku: Rovné příležitosti, nabízejí flexibilní pracovní uspořádání. Program na podporu rovný příležitostí, který je nejvíce využíván v IBM, loňské vítězce soutěže, je flexibilní kancelář. Mediatel usnadňuje svým zaměstnancům a zaměstnankyním slaďovat osobní a pracovní život pomocí pružné pracovní doby, možnosti práce z domova a částečných pracovních úvazků, které jsou využívány i rodiči na mateřské/rodičovské dovolené. Pojišťovna Allianz nabízí svým zaměstnancům a zaměstnankyním řadu možností ke slaďování, mezi než patří flexibilní pracovní doba, částečné úvazky či práce z domova; připravuje také sdílení pracovního místa. Všechna tato opatření jsou otevřena (nejen) zaměstnaným rodičům, pro něž je dále připraven program hladkého návratu do práce po mateřské/rodičovské dovolené. Flexibilní pracovní úvazky poskytuje také Microsoft.

V listopadu budou známy výsledky letošního ročníku soutěže Firma roku: Rovné příležitosti, vítězné společnosti vám představíme v prosincovém čísle zpravodaje. Vyhlášení výsledků proběhne na konferenci 12.listopadu (více o konferenci v příštím čísle).

Pokud máte zájem o školení z oblasti flexibilních pracovních úvazků, obraťte se na Gender Studies. Více informací: Vědomosti jako klíč k úspěchu – Gender Studies nabízí novou řadu školení pro firmy

Autor: Alexandra Jachanová Doleželová 

ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI

FEMINISMUS.CZ

ZPRAVODAJ ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI DO FIREM



eu

Soutěž je v letech 2020 až 2022 podpořena v rámci projektu č. CZ.03.1.51/0.0/0.0/17_081/0011557 „Na jedné lodi - podpora rovných příležitostí ve firmách“.

 
Obsah těchto stránek vyjadřuje postoj Gender Studies, o.p.s., a proto nemůže být v žádném případě považován za oficiální postoj Evropského společenství.

Projekt byl v letech 2006 až 2008 finančně podpořen Citi Foundation